FC Botoșani este un club profesionist de fotbal din Municipiul Botoșani, înființat în anul 2001. Cu o istorie de doar 23 de ani, FC Botoșani a reușit să devină cel mai reprezentativ club de fotbal din Moldova, o zonă cu tradiție în fotbal, dar greu încercată având în vedere nefericita dispariție din regiune a unor cluburi de tradiție ca urmare a selecției economice naturale.

Primul meci oficial din istoria FC Botoșani datează din 18 august 2001, „roș-alb-albaștrii” impunându-se cu 5-0 pe terenul formației Unirea Negrești într-un meci disputat la nivelul celui de-al treilea eșalon fotbalistic al țării.

În cei 23 de ani de existență am făcut împreună lucruri extraordinare. Am parcurs două participări în Cupele Europene şi ne aducem aminte cu plăcere şi mândrie de primirea pe care le-am făcut-o polonezilor de la Legia Varşovia. Am rămas mulți ani singurii din Moldova cu echipă în Liga 1 şi ştim cu toţii că a fost nevoie de efort şi de determinare să ne câştigăm poziţia de portstindard al fotbalului în această parte a ţării.

Rezultatul celor 23 de ani de istorie este o consecință a două procese concomitente care subliniază deopotrivă meritele sportive ale echipei de fotbal și staff-ului tehnic, precum și pe cele în afaceri ale echipei de management: ascensiunea în Divizia B, apoi în Liga I, respectiv în Play-off-ul Ligii I.

Sezonul precedent (2023-2204), am depăşit cea mai grea perioadă din istoria clubului, una în care băieţii noştri au fost nevoiţi să lupte pentru menținerea în elita fotbalului românesc. Am parcurs un drum dificil pentru a ne salva de la retrogradare, într-un moment în care nimeni nu mai credea că acest lucru ar fi posibil. Susținută de fani loiali, care au arătat că dragostea pentru fotbal şi pentru culorile clubului nu are limite, echipa a reușit să obțină puncte esențiale în meciuri cruciale, puncte datorită cărora ne putem bucura acum de cel de-al 12-lea sezon consecutiv în elita fotbalului românesc.

Așadar, din cei 23 de ani de existență, jumătate i-am parcurs în prima ligă. Am plecat în acest sezon (2024-2025) cu încredere, uniți de pasiunea pentru fotbal şi dorinţa de a ne demonstra că putem face un fotbal bun, eficient şi chiar spectaculos și cu credința că vom avea înţelepciunea de a face lucrurile în aşa fel încât experienţele europene să devină anuale.

Clubul beneficiază de sprijinul Consiliului Local Botoșani al Primăriei Botoșani și desfășoară meciurile de acasă pe Stadionul „Municipal”, cu o capacitate de 7782 de locuri. Ca și baze de antrenament, „roș-alb-albaștrii” au la dispoziție terenurile de la „Victoria” și „Mecanex”.

Culorile tradiționale ale clubului FC Botoșani sunt roșu, alb și albastru.

În sezonul 2021 – 2022 clubul a parcurs un proces de reînnoire care a culminat cu lansarea noului brand FCBT.

→  →   

Echipa a adunat de-a lungul timpului jucători din aproape toată lumea, purtând prin aceasta un mesaj pentru multiculturalism, anti-rasism, toleranță, performanță și fair-play.

În tot acest timp, FC Botoșani s-a dovedit a fi o rampă de lansare, dar și de relansare în egală măsură a carierei pentru jucători care ulterior s-au transferat la formații de top din fotbalul românesc și nu numai, o parte dintre ei ajungând să evolueze și la echipele naționale.

Dintre toți aceștia îi amintim pe jucătorii străini Michael Ngadeu Ngadjui, Hamidou Keyta, Martinus Quenten, Gonzalo Cabrera, Mahmoud Al Mawas, Diego Fabbrini, Martin Fraisl, Aco Stojkov, Aristidis Soiledis, Hidajet Hankic, Deyvidas Matulevicius, Hervin Ongenda, Marko Dugandzic, Jonathan Rodriguez, Enriko Papa, Joyskim Dawa, Malcom Edjouma dar și pe românii Attila Hadnagy, Marius Croitoru, Paul Papp, Mihai Roman, Mihai Bordeianu, Andrei Burcă, George Miron, Bogdan Racovițan, Olimpiu Moruțan, Denis Haruț, Răzvan Oaidă, Victor Dican, Sebastian Mailat.