Mihai Teja, noul antrenor al FC Botoşani, a acceptat să vină în nordul Moldovei după o discuţie cu Valeriu Iftime în care şi-au prezentat viziunile despre performanţă.
-Reporter: – Domnule Mihai Teja, întrebarea care stă pe buzele tuturor fanilor. Care ar fi primele concluzii după stagiul de pregătire centralizat din Austria?
Mihai Teja: – Sunt mulțumit de felul în care au muncit băieții. Au fost două săptămâni bune, am avut meciuri foarte tari, cu adversari puternici, dar până la urmă aceste jocuri te călesc, te fac mai bun și îți dai seama la ce nivel ești și ce ar mai trebui îmbunătățit. Ne-am pregătit foarte bine. Chiar am fost foarte mulțumit de cum au răspuns băieții la antrenamente, de cum s-au pregătit. Mi-au arătat că sunt un grup unit și asta mă bucură cel mai mult și îmi dă speranțe că vom începe foarte bine campionatul.
-Ar trebui ca fanii să fie îngrijorați de faptul că până în prezent FC Botoșani nu a fost foarte activă pe piața transferurilor?
-Am încercat anumiți jucători în Austria, pentru că trebuie să mai acoperim anumite posturi. Sper ca până la startul sezonului să mai aducem doi-trei jucători, pentru că vreau să avem dubluri pe posturi. O echipă puternică, un grup bun, ar trebui să aibă și o bancă solidă.
-Și totuși, credeți că până la startul campionatului, până la meciul cu Chindia, veți avea acești jucători pe care îi doriți?
-Sunt acum trei jucători care au ajuns, însă sincer să fiu, nu știu dacă până la meciul cu Chindia voi avea și ceilalți jucători pe care mi-i doresc. Până la urmă noi avem un nucleu și cred că în prima etapă putem alinia un lot care să facă față meciului și să-l câștigăm, după care vedem. În această perioadă este greu de a lua jucători. Cei cu valoare mai ridicată țin la bani, unii mai aşteaptă și alte oferte, noi mai stăm și după alți jucători care, cât de cât, credem că pot face față la ceea ce ne dorim noi și…știți cum e…În perioada de vară, până la începutul campionatului, în primele două-trei etape cam toate echipele sunt în căutare, încă nu sunt loturile complete. Eu însă sunt sigur că putem face față startului de sezon, cu acest lot pe care îl avem, după care vom vedea ce vom mai putea îmbunătăți.
-Mister, când v-ați fixat să fie acel vârf de formă, de care vorbesc antrenorii?
-Îmi doresc din primul meci și acest vârf de formă să fie până la ultima partidă! Să fie un platou de formă sportivă. Vreau să câștigăm fiecare meci și asta am vorbit și cu băieții. Îi văd motivați și sunt convins că vom da totul la fiecare meci să fim cei mai buni și să-i mulțumim pe fani.
-Referitor la fani, încă de la conferința în care ați fost prezentat, ați promis că nu veți sacrifica spectacolul fotbalistic în detrimentul rezultatelor!
-Și așa va fi. Sunt adeptul jocului ofensiv, îmi place ca echipa mea să aibă mingea, să domine adversarul din punct de vedere al jocului. Într-adevăr, trebuie să ai un echilibru, primează rezultatul, dar îmi doresc ca rezultatele bune să vină prin prisma jocului. Îmi doresc să avem un joc ofensiv, un joc plăcut ochiului. Este foarte important pentru comunitate și pentru suporterii care vin la stadion. Spectacolul este foarte important. Noi am uitat de acest lucru în fotbalul din România și ne gândim doar la rezultat. De aceea, suporterii nu mai sunt aproape și ne îndepărtăm de lumea civilizată. Ca să câștigi, trebuie să joci fotbal.
-Din ce am remarcat, veți miza pe sistemul 1-4-3-3!
-Așa este, sistemul principal va fi 4-3-3, pentru că este mai ofensiv și se poate schimba mai ușor. Îmi doresc să continui cu sistemul 4-3-3 și apoi derivatele care pot să apară din acest sistem.
-Domnul Valeriu Iftime a afirmat că efectiv l-ați cucerit după ce v-a văzut la lucru în Austria. Felul în care relaționați cu vestiarul, cum aveți ședințele de pregătire…Și domnul Iftime nu e prea generos în general în aprecieri!
-Mă bucur, vă dați seama! Chiar mă bucur! E foarte importantă această relație patron-antrenor… De fapt, toți cei care lucrăm aici la club trebuie să avem o relație foarte bună. Eu vreau să fim o familie! Eu îmi fac doar meseria, încerc să dau tot ce am mai bun și să-i fac pe jucători să înțeleagă filosofia mea de joc, ideile mele, și să pună în practică ceea ce le transmit eu, pentru că echipa trebuie să arate pe teren tot ce facem noi la antrenament.
-Apropo de relația patron-antrenor, dumneavoastră știți foarte bine din experiența pe care ați avut-o la FCSB, de „libertatea” pe care un patron i-o acordă antrenorului. Credeți că la FC Botoșani vă veți izbi din nou de….
-Nu, nici vorbă! V-am și spus de la început…Nu-l cunoșteam personal pe domnul Valeriu Iftime, îl știam doar din mass-media, din aparițiile la TV. Înainte să batem palma ne-am întâlnit. Am avut o discuție de o oră și jumătate, maxim două ore, și sincer în urma acelei întâlniri mi-am dorit și am acceptat să vin la FC Botoșani. Este un om cu o calitate umană, un om deosebit și mi-a spus clar în față de la bun început tot ce se întâmplă aici și libertatea pe care o am de a alege jucătorii pe care mi-i doresc, că nimeni nu se va implica peste tot ce fac eu aici. Acest lucru m-a determinat să semnez cu FC Botoșani. Indiferent că voi sta trei ani, doi ani, un an, jumătate de an, cât o vrea Dumnezeu, îmi doresc să am aceeaşi relație cu domnul Valeriu Iftime. Am remarcat că e și un psiholog foarte bun. Știe să dea libertate și responsabilitate oamenilor cu care lucrează și atunci și eu sunt foarte mulțumit de această colaborare.
-Referitor la trecut și, probabil că vi s-a mai pus această întrebare, regretați că ați acceptat să mergeți la FCSB, să lucrați cu Gigi Becali?
-Nu, nu regret niciodată că am mers la FCSB. Nu regret niciodată că am fost și la Dinamo sau la naționala U21 a României, și nici la toate echipele unde am fost. A fost decizia mea și la fiecare echipă cred că mi-am îndeplinit obiectivele și am lăsat, cum se spune, loc de „bună ziua”. Pe unde am fost, am realizat ceva. Tot timpul, oriunde, experiența te face mai bun, mai înțelept. Sunt experiențe de viață care te fac mult mai puternic.
-Că tot ați amintit de Dinamo…Credeați vreodată că poate ajunge în această situație?
-Niciodată! Nici măcar la returul barajului cu „U” Cluj nu credeam că Dinamo poate retrograda. Din păcate pentru „câini”, ultimii ani au fost destul de grei și nu au avut un management sănătos ca să nu ajungă în această situație. Păcat de tot ce înseamnă Dinamo! Este un brand, eu am fost acolo și știu ce înseamnă. Am fost antrenorul care a contribuit alături de Mircea Rednic și toți colaboratorii la ultimul titlu câștigat de Dinamo. Păcat de fani, pentru că îi știu, de fapt, îi știm cu toții. Chiar îmi pare rău de acești suporteri și de tot ce înseamnă Dinamo!
-Mă gândesc că va fi destul de ciudat…Va fi practic primul campionat fără Dinamo!
-Da, așa este! Sper să revină cât mai repede în Liga 1, pentru că fotbalul din România are nevoie de un fotbal bun, puternic, cu echipe de tradiție, cum e Dinamo.
-Chiar și fără „câini”, se anunță un campionat foarte tare. Sunt vreo 10 echipe care și-au fixat ca obiectiv play-off-ul!
-Sincer, eu cred că sunt 16 echipe care vor play-off-ul! Dacă întrebați fiecare echipă ce obiectiv are, fiecare vrea play-off-ul! Toată lumea vrea să prindă play-off-ul! E și normal să vrei mai mult, e normal să vrei să faci performanță.
-Dumneavoastră aveți trasat ca obiectiv play-off-ul?
-Nu, nu am un obiectiv trasat. Am vorbit cu conducerea clubului…Trebuie să câștigăm fiecare meci, după care tragem linie și vedem unde suntem. Trebuie să construim o echipă bună, pentru că au mai plecat cinci-șase jucători buni. Trebuie să facem o echipă competitivă, care să joace un fotbal bun, pentru că până la urmă jocul stă la baza rezultatelor și performanțelor. Și e și normal să fie așa. Eu unul îmi doresc să iau campionatul cu fiecare echipă unde antrenez. Le-am și spus acest lucru jucătorilor. Vreau obiective îndrăznețe, vreau mereu mai mult de la mine, de la fiecare dintre noi. Acum vom vedea ce vom putea realiza. E clar că îmi doresc play-off-ul, însă în acest moment nu mă gândesc decât la primul meci, cel de lunea viitoare cu Chindia, pe care vreau să-l câștigăm.
Sursa: Monitorubt.ro